Finansuddannelsen
Optaget af finanselever i 2014 lå en anelse under optaget i 2013 med 157 elever fordelt med 96 på forsikringsområdet og 61 på penge- og realkreditområdet. Optaget skal ses i lyset af, at optaget toppede i 2006 med over 800 finanselever i sektoren. Efter drastiske fald de følgende år har antallet af nye finanselever ligget på nogenlunde samme niveau de seneste tre år.
Det er lykkedes finanssektoren at sikre en overgangsordning, så studenter, som ønsker at tage en finansuddannelse, fortsat kan følge toårige hovedforløb – indtil videre frem til 1. august 2020. Det var ellers regeringens ambition, at studenter alene skulle kunne tage etårige hovedforløb.
Det Faglige Udvalg for Finanssektoren har siden foråret 2014 bidraget til udformning af overgangskrav til hovedforløbet og uddannelsesbekendtgørelsen for den nye eux-finansuddannelse, som skal erstatte den eksisterende finansuddannelse. På grund af usikkerheden om, hvad reformen mere præcist ville munde ud i, anbefalede FA i efteråret 2014 sine medlemmer, at de nye uddannelsesaftaler i 2015 blev indgået med elevstart før 1. august. Dermed ville uddannelsesaftalerne falde ind under den eksisterende ordning og alle vilkår være velkendte.
Et af usikkerhedsmomenterne skyldes, at studenter, der ønsker at tage en merkantil erhvervsuddannelse, efter reformen skal gennemføre et grundforløb af op til 10 ugers varighed, inden de kan påbegynde skoleundervisningen i hovedforløbet. Efter vanskelige forhandlinger i det Faglige Udvalg i første kvartal af 2015 lykkedes det at reducere grundforløbet til et absolut minimum, dvs. 1 uge, som ikke skal kræves bestået. Forudsætningen for denne enighed var, at FA accepterede fagforeningernes krav om, at virksomhederne betaler elevløn i den uge.
Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU-kurser)
Finanssektorens brug af AMU-kurser har i mange år været stærkt nedadgående. I 2014 nåede det så lavt et niveau, at FA’s bestyrelse i september besluttede, at FA burde trække sig ud af det paritetisk sammensatte Efteruddannelsesudvalg for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse (HAKL). Efter aftale med Finansforbundet og DFL opsagde sektoren samlet sit medlemskab af udvalget i slutningen af 2014. Opsigelse kræver 12 måneders varsel, så medlemskabet ophører med udgangen af 2015, hvor også sektorens selvstændige AMU-kurser nedlægges.
Akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning
Optaget på Akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning – AU(FR) - faldt med 13 pct. fra foråret 2014 til foråret 2015. Det faldende antal deltagere hænger sammen med det faldende antal finanselever, som traditionelt fortsætter på AU(FR).
FA’s bestyrelse besluttede i september 2014, at FA fra 2016 alene skal bibeholde den politiske interessevaretagelse i forhold til AU-området. Det blev samtidig besluttet, at erhvervsakademierne skulle overtage FA’s hovedansvar for udvikling af undervisningsmaterialer til uddannelsen.
Det er siden aftalt med erhvervsakademierne, at overdragelsen forventes at finde sted senest februar 2016.
Finansøkonom- og Finansbacheloruddannelserne
Sommeroptaget af Finansøkonomer voksede med 9 pct. fra 2013 til 2014. Den voksende akademisering i sektoren betyder dog, at efterspørgslen i stigende grad retter sig mod Finansbachelorer. Erhvervsakademierne har derfor ikke øget vinteroptaget af Finansøkonomer i forhold til sidste år. Til sammenligning steg sommeroptaget af Finansbachelorer 15 pct. fra 2013 til 2014. Begge uddannelser har en forholdsvis lav dimittendledighed på ca. 6 pct.
Erhvervsakademierne har i løbet af 2014 konstitueret sig med nye bestyrelser, uddannelsesudvalg m.m. efter den nye erhvervsakademilov trådte i kraft. FA har opnået repræsentation i de for finanssektoren mest centrale erhvervsakademier, som bl.a. udbyder Finansøkonom- og Finansbacheloruddannelserne. FA er repræsenteret i bestyrelser og uddannelsesudvalg på CBA København, EA Lillebælt, IBA Kolding, EA Aarhus og EA Midtvest samt i uddannelsesudvalg på UCN Ålborg og EA Sjælland.
Kvalitet og relevans i de videregående uddannelser
Regeringens Kvalitetsudvalg fremlagde i begyndelsen af 2015 sine samlede anbefalinger til øget kvalitet, relevans og sammenhæng i de videregående uddannelser. FA har undervejs deltaget i en følgegruppe for interesseorganisationer på området og har i løbet af beretningsåret leveret adskillige bidrag og debatindlæg til såvel Kvalitetsudvalget som til uddannelsesministeren og medierne om FA’s holdninger på området.