FA’s politiske arbejde har i beretningsåret favnet flere indsatser på både nationalt og europæisk plan. Nedenstående er et udpluk af beretningsårets indsatsområder.
Finansuddannelsen
Med erhvervsuddannelsesreformen i 2014 blev det besluttet, at hovedforløbet for studenter på finansuddannelsen skal halveres fra 2020. En beslutning, som FA har arbejdet for at få omgjort, så finansuddannelsen for studenter ikke ændres.
Det lykkedes delvist i beretningsåret.
I november 2018 indgik et flertal på Christiansborg en ny aftale for landets erhvervsuddannelser. Med den nye aftale fortsætter finansuddannelsen for studenter i sin nuværende form frem til 2023.
Læs mere: Politisk aftale: Toårig finansuddannelse for studenter fredet frem til 2023
Udenlandsk arbejdskraft
FA har i beretningsåret haft stort fokus på at få lettet medlemsvirksomhedernes adgang til relevant udenlandsk arbejdskraft.
Målet med indsatsen har primært været at få overbevist et politisk flertal om nødvendigheden af at forenkle det administrative tunge regelsæt, som i dag er forbundet med international rekruttering. Dernæst har det været et mål at få sænket beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.
I slutningen af april stemte et flertal i Folketinget for en række lovændringer, der forenkler regelsættet for ansættelse af udenlandsk arbejdskraft.
Læs mere: Nye lovændringer gør det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft
Mere differentieret arbejdsmiljøindsats
FA har i beretningsåret i flere omgange advokeret for, at Arbejdstilsynets indsats skal være mere differentieret, så virksomheder i brancher med ondt i arbejdsmiljøet får flere tilsynsbesøg, mens virksomheder i brancher med sundt arbejdsmiljø slipper for tilsynsbesøg, som ofte opleves som både ressourcekrævende og overflødige.
I april vedtog et flertal på Christiansborg et bredt arbejdsmiljøforlig, der betyder, at Arbejdstilsynets besøg i langt højere grad skal målrettes virksomheder, som har størst risiko for arbejdsmiljøproblemer.